Ce trebuie să știi despre tehnica schiului off piste


După ce te simți în largul tău pe o pistă amenajată, și ai nivelul de experiență necesar, stabilit de un instructor sau o școală de schi, te poți considera apt pentru pasul următor – schiul off piste. Diferențele între coborârile pe zăpada compactată a unei piste și cele pe zăpada afânată nu sunt unele majore, însă ele există și sunt câteva trucuri care te vor ajuta să faci trecerea mult mai ușor. 


Stai centrat

Dacă întrebi 10 schiori cum ar trebui să schiezi în zăpadă mare, 9 dintre ei vor spune că trebuie să te lași pe spate. În realitate, greutatea corpului trebuie distribuită în mod egal pe toată lungimea schiurilor, iar acest lucru se întâmplă când ne poziționăm centrat pe mijlocul acestora. În acest fel vei avea un echilibru mult mai bun și eviți încordarea care poate duce la dureri musculare. 


Creează o platformă

În schiul off piste nu alunecăm pe stratul superior de zăpadă, ca pe o pârtie amenajată, ci schiem în zăpadă. Pentru a nu ne afunda, în off-piste ne concentrăm pe genunchi strânși, o distanță cât mai mică între schiuri și crearea unei platforme.


Punctează

Nu uita să te folosești de bețe. Punctarea îți va da ritm, orientare în spațiu și echilibru în plan lateral.


Forma virajelor

Nu veni cu schiurile perpendicular pe linia pantei. Încearcă să lași schiurile să alunece aproape de linia pantei și obișnuiește-te cu viteza.


Pornește încet

Indiferent de nivelul tău tehnic, înclinația pantei sau calitatea zăpezii, pornește încet și accelerează treptat. În off-piste condițiile de zăpadă se pot schimba după câteva viraje, iar precauția este cel mai bun prieten.


Relaxează articulațiile

Dacă ești încordat, viteza ta de reacție scade și orice schimbare de zăpadă te va dezechilibra. Relaxează-ți articulațiile și menține brațele permanent înaintea corpului. Această poziție te ajută să menții echilibrul longitudinal.


Un ultim sfat, încearcă să faci primele coborâri într-o zonă nouă alături de un ghid sau un grup al cărui lider are o experiență solidă pe pantele de acolo. O astfel de experiență se dobândește pe parcursul a zeci sau sute de coborâri, distribuite pe parcursul mai multor ani și în condiții atmosferice variate. Din acest motiv, un ghid local ar fi cea mai bună alegere pentru a te acomoda cu particularitățile muntelui respectiv. 

Întreabă-ne despre experiențe

Descoperă-ți pasiunea pentru munte și înscrie-te pentru o experiență de neuitat!

Sau dă-ne un telefon