Farmecul schiului de tură este că în timpul acestor ieșiri ai posibilitatea de a schia pe zăpadă neatinsă, te bucuri de aerul tare de la munte și iei contact cu peisaje superbe de iarnă pe care altfel le-ai putea vedea doar în fotografii. Departe de aglomerația pistelor și zgomot, aceste ture backcountry te deconectează imediat de la agitația urbană. Fiind practicat preponderent în arii neamenajate, există și riscuri. Acestea nu trebuie minimizate, dar nici nu trebuie privite ca un obstacol insurmontabil sau pericole iminente.
Dacă instructorul de schi sau ghidul care îți evaluează nivelul tehnic îți dă undă verde pentru schiul de tură, ai echipamentul complet, stăpânești utilizarea lui corectă și ai la activ cel puțin un curs de pregătire, atunci riscurile scad la minimum. Pentru și mai multă siguranță, alege un grup însoțit de un ghid acreditat, care cunoaște foarte bine zona în care urmează să schiezi. Nu în ultimul rând, regulile de siguranță se învăță cel mai bine în timpul cursurilor practice și observând la fața locului semnele pe care ni le dă natura. Un ghid experimentat știe să le interpreteze pe acestea din urmă și te va ajuta să înțelegi mai bine ce poți face în timpul schiului de tură și ce trebuie să eviți.
Pentru a-ți face o idee generală despre siguranța schiului de tură, iată câteva lucruri pe care va trebui să le înveți și o parte dintre cele pe care trebuie să le respecți.
Înainte de tura de backcountry, pune la punct următoarele:
1. Trebuie să te asiguri că ești familiarizat cât mai bine cu modul de funcționare al transceiverului și care este protocolul corect de urmat în cazul unei avalanșe.
2. Participă anual la un curs de salvare din avalanșă organizat de un ghid cu experiență și fă exerciții periodice cu prietenii care iau parte la ture.
3. Consultă prognoza meteo și buletinul nivologic înainte de fiecare ieșire în backcountry.
4. Planifică ruta corect, în funcție de nivelul tehnic al tău și al prietenilor care participă la tură. Mai bine ușor și frumos, decât greu, riscant, epuizant și, mai ales, stresant.
5. Verifică la plecare echipamentul personal – kitul de avalanșă, bateriile transceiver-ului, harta digitală, bateria telefonului etc.
6. Fii întotdeauna la timp. Planifică totul astfel încât să îți rămână o rezervă de timp și să nu faci totul pe fugă. Pentru o coborâre plăcută și sigură, asigură-te că o vei încheia înainte de lăsarea serii.
7. Apelul de salvare – trebuie să știi permanent unde te afli și să poți trimite coordonatele GPS, în cazul în care ai nevoie de ajutor.
Ce trebuie să faci în timpul turei de backcountry:
1. Alege corect ruta de urcare – evită pantele cu o înclinație mai mare de 30 de grade și caută permanent în urcare teren înalt, creastă.
2. Nu sta în zonele expuse – limitează pe cât posibil staționarea sau deplasarea lentă la poalele versanților încărcați cu zăpadă. Încearcă să te oprești pentru pauze în locuri sigure. Platourile cu deschidere mare sau o aglomerare de copaci între tine și vârfurile înzăpezite ar fi alegeri bune, iar cele perfecte sunt popasurile la cabanele de pe traseu.
3. Ruta de retragere – ar trebui să ai în permanență un plan B, o soluție de retragere dacă ceva nu merge conform planului.
4. Schiază din vârf – majoritatea avalanșelor pornesc la primele viraje. Dacă pleci din vârf, te vei afla mereu deasupra lor.
5. Verifică ce se întâmplă deasupra ta – inspectarea vizuală permanentă a pantelor mai înalte din apropierea ta, trebuie să devină un reflex. Cu cât vezi mai repede ce se întâmplă în jur, cu atât vei avea mai mult timp de reacție.
Dacă această scurtă introducere ți se pare o corvoadă, e bine să știi că poți scăpa imediat de organizare, planificarea și orientare pe munte dacă apelezi la un ghid experimentat, care să preia fără probleme aceste sarcini, lăsându-ți ție doar bucuria de a trăi o experiență deosebită. Nu în ultimul rând, schiul de tură este un sport de echipă. Nu pleca niciodată fără să ai lângă tine cel puțin o persoană.
Întreabă-ne despre experiențe
Descoperă-ți pasiunea pentru munte și înscrie-te pentru o experiență de neuitat!