Planificarea în schiul de tură


Orice experiență reușită de schi de tură începe cu o planificare atentă. Responsabilitatea este una destul de mare, iar cine și-o asumă trebuie să culeagă atent informațiile necesare, să se ocupe de organizarea grupului și să aleagă trasee ce pot fi parcurse de toți participanții. Turele de schi off-piste presupun echipament dedicat și un rucsac bine echipat. Este un pachet complex, în care niciun element nu are voie să lipsească din dotarea fiecărui schior. Spre exemplu, odată plecați pe munte nu se poate pune problema de a împrumuta pieile de focă de la un coleg, împărțirea rezervei de apă cu tovarășii de drum sau, în caz extrem, cel prins de avalanșă să fi fost singurul care avea lopată. 

Așadar, verificarea echipamentului cade tot în sarcina persoanei responsabile cu organizarea turei. Dacă simți că toate acestea îți vor răpi din bucuria experienței, le poți pasa în grija unui ghid experimentat. În schimb, dacă faci mereu pasul în față când vine vorba de chestiuni logistice, iată o listă scurtă pe care o poți consulta înainte de a pregăti operațiunea schiului de tură. 


1. Verifică vremea

În schiul de tură și off-piste, răbdarea este o virtute esențială. Nu porni pe munte dacă nu ai garanția că vei avea condiții bune de vreme pe tot parcursul expediției.


2. Verifică buletinul nivologic și stabilitatea zăpezii

Pentru cele mai precise informații și date actualizate permanent, accesează site-ul ANM. Acolo vei găsi tot ce trebuie să știi despre stratul de zăpadă, stabilitate și risc de avalanșă.


3. Stabilește corect ruta

Alege traseul în funcție de nivelul celui mai neexperimentat membru, asigură-te că te poți orienta cu ajutorul unei hărți fizice, a busolei și a punctelor de reper. Pe munte nu poți conta mereu pe ajutorul telefonului, așa că e bine să-l tratezi ca plan de rezervă, iar în acest caz îți recomandăm aplicația FATMAP.


4. Consultă un ghid cu experiență 

Chiar dacă pornești pe o rută cunoscută, starea de fapt se poate schimba de la o zi la alta și de la sezon la sezon. Oamenii locului cunosc cel mai bine situația, așa că sună la Salvamont sau apelează la un ghid pentru informații despre condițiile de zăpadă și ruta stabilită.


5. Verifică echipamentul tehnic

Când vine vorba de echipament, nimic din ceea ce recomandă specialiștii schiului de tură nu este de prisos și nu trebuie să lipsească din posesia fiecărui membru al grupului. Chiar dacă instrumentele pentru intervenție în caz de avalanșă sau trusa de prim-ajutor sunt rareori puse la treabă, ele își dovedesc importanța vitală în cazul unei accidentări.


6. Dozează corect efortul

Schiul de tură este un sport de anduranță, nu de viteză. Găsește ritmul potrivit pentru a reuși să parcurgi tura propusă și acordă atenție celor din jur. Sprinturile consumă energie și duc la epuizare, de aceea schiul de tură trebuie privit ca un maraton în care învingători sunt toți cei care îl termină, nu doar cel care ajunge primul la finish. 


7. Alege corect partenerii de tură

Fiind o experiență care se desfășoară departe de civilizație, nimeni nu poate fi lăsat în urmă și nimeni nu trebuie să se îndepărteze, avansând față de grup. Alege un ansamblu omogen ca nivel tehnic, în care comunicarea să fie foarte bună. Stabiliți de comun acord ca persoana cu cea mai multă experiență să fie liderul grupului și că, în caz de nevoie, este capabilă să ia deciziile corecte.


8. Mergi cu un ghid

Indiferent de nivelul de experiență, dacă zona este necunoscută, se impune prezența unui ghid. Ghizii Mountain Adventure au experiență vastă în schiul de tură și cunosc cele mai bune trasee în munții noștri. Totodată, parcurgerea cu succes a unui traseu, nu înseamnă automat cunoașterea acestuia. Condițiile meteo schimbă des relieful și pot genera dezorientare, zone impracticabile și obstacole care pot spori dificultatea în comparație cu tura precedentă. Un ghid care traversează de zeci de ani zona aleasă de tine îi cunoaște toate particularitățile și are pregătite soluțiile corecte înainte să apară potențialele probleme. În plus, va prelua sarcini ca planificarea turei, siguranța grupului și te va ajuta să descoperi într-un cadru relaxat cele mai bune rute din zona aleasă.


Întreabă-ne despre experiențe

Descoperă-ți pasiunea pentru munte și înscrie-te pentru o experiență de neuitat!

Sau dă-ne un telefon